Det finns mycket att tänka på och att ta hänsyn till vid köp/ försäljning och i synnerhet Generationsskiften.
En aktuell skogsbruksplan ger många svar och är ett bra, för att inte säga nödvändigt underlag att planera utifrån.
Generationsskifte:
Vem ska ta över? Vem vill ta över och hur ska det gå till?
På en punkt är alla experter eniga här - Vänta inte! Det är aldrig för tidigt att planera för nästa ägare.
Ta reda på vad barnen själva vill och önskar, hur ser deras planer ut? De ändras säkert under tid men det är bra att ha tänket med.
Om barnen är vuxna så ta gärna hjälp av neutral part med expertkunskaper i ämnet, tex LRF konsult, för att hitta bästa möjliga lösning. Själva ägarbytet kan ändå ligga långt fram i tiden. Men skriv ner allt som ni kommer överens om och se till att alla inblandade som berörs får ta del av det. Skriv ner hur syskon ska kompenseras.
Skogia kan bistå med den skogliga rådgivningen. Finns det en aktuell plan utgår vi från den, annars så tar vi fram en ny och där behövs lite framförhållning! Vintermörker och snödjup sätter käppar i hjulet så är det bara. Hör av dig så snart som möjligt för att få besked om när planläggning kan ske.
Utifrån planen sen tittar vi gemensamt på vilka möjligheter som finns. Hur mycket kan avverkas eller hållas på ett tag till, vilka bestånd är extra värdefulla för en virkseköpare tex. Finns det några tvingande åtgärder. Att ta med dig-, efter vårt möte, är en verktygslåda med argument och kunskaper om din fastighet - att använda vid kontakt med Virkesköpare/Mäklare/Deklarationshjälp.
Äga tillsammans?
Att äga skog tillsammans är ofta svårt. Man kan vara i olika faser av livet. Alla delägare kanske inte kan eller har möjlighet av att röja och plantera. Man kan ha behov av pengar in eller så vill man för allt i världen inte ha mer inkomster just några år. Att få allt detta att stämma och med hänsyn till hur skogen bör skötas kan vara svårt. Det kan också vara en risk för konflikt.
En lösning kan vara att anlita någon som får förtroendet att förvalta fastigheten, både skogligt och ekonomiskt. Där finns många intressanta lösningar och Skogia är ett av dom
Att med planen som underlag och era önskemål på fastighetsskötseln lägga upp en handlingsplan och fördela ansvarsområden efter era önskemål.