Skogsbruksplanen är nyckeln!
Där får du svart på vitt hur mycket skog du har och var. Lättåskådligt med kartor, diagram och sammanställningar. Skogsbruksplanen är för skogsägaren vad lagerförteckningen är för butiksägaren, tex. (Trots att omloppstiden i skogen är lång så händer mycket i ungskogarna ändå. På bara 2-4 år har den nyavverkade skogsmarken markberetts, planterats och lövet har växt in så en röjning behövs.)
Ska du köpa/sälja en skogsfastighet behöver du en plan för att veta vad fastigheten är värd.
Planen hjälper dig genom att visa vilka åtgärder som behövs och var. Den ger dig ett underlag att planera utifrån (för vilka uttag som ska göras och när i tiden.) Som vid all ekonomi är det viktigt att veta när intäkter och utgifter kommer.
Skogen indelas i avdelningar utifrån ålder, trädslag, bonitet (markens produktionsförmåga) och markens grundförhållanden.
Ex bilder från pcskog
Ex bild karta
Pcskog(länk)?
Nybliven skogsägare?
Då brukar frågorna vara många. Vem ska jag fråga och vad ska jag fråga om? Kontakta mig så skräddarsyr vi efter dina behov. Det kan vara allt ifrån att jag tar fram ett första kartmaterial över skiftena och vi går en tur på din fastighet. Du kanske redan har en plan – då utgår vi från den. Skogia är ingen myndighet eller virkesköpare. Det jag erbjuder är mitt skogskunnande och mitt kontaktnät. Har du frågor och funderingar så kan jag ge dig konkreta förslag på vem du ska kontakta eller om du vill, att jag sköter den kontakten.
Jag vill att du ska få tillräckligt med kunskap för att känna dig trygg med dina beslut och veta vilka alternativ du har. Så att du själv, kan väga för och emot, sen fatta ett beslut som är rätt för dig.
Skogia, kan hjälpa dig med det?
Kartor över din fastighet, kontakt med Skogsstyrelsen, skogsbolag om det behövs för att ta reda på historik –tex om skogsvård som plantering redan är beställd av tidigare ägaren.
Det är dina behov och önskningar som styr och DU ska inte behöva veta vad du ska fråga efter.
Skogsägare, om du så bor på fastigheten eller om du är utbo som bara ibland hinner med att besöka din fastighet.
Skogsbruksplanen kan innehålla många åtgärder att göra, det kan vara svårt att själv avgöra alla gånger vilken av dessa röjningar som planen säger bör utföras snarast, som verkligen ska tas först.
Där kan jag hjälpa dig med prioriteringen, råd om var du kan röja själv och vad du ska leja för.
En virkesköpare är trots allt intresserad av…just det, virke! Gärna mycket och allt på en gång, gärna vid farbar väg.
Men din skog kanske har områden med lite sämre skog eller klena gruppställda gallringar som skulle behöva gallras igenom. För att på sikt bygga upp och producera mera. Om du vet varför kan du lättare argumentera för att rätt gallring görs eller rätt bestånd slutavverkas.